Acum că am definit clar activitatea de VOLUNTARIAT și tot ce presupune ea, în acest următor articol mi-am propus să vă prezint beneficiile SUSȚINERII ACTIVITĂȚILOR DE VOLUNTARIAT.
În primul rând este esențial de știut și de clarificat încă de la bun început faptul că voluntarii nu sunt plătiți. Cu toate acestea, beneficiile obținute de către voluntari, chiar dacă sunt de altă natură, se vor face simțite necontenit în viața celui care a ales să ajute prin astfel de activități.
Un alt aspect foarte important de știut este faptul că, chiar dacă voluntarii nu sunt remunerați, activitatea de voluntariat are nevoie de resurse financiare. Toți organizatorii unor astfel de activități știu foarte bine acest lucru.
Pentru a genera valoarea voluntariatului pe toate dimensiunile ei (socială, educaţională şi economică) şi pentru toate părţile implicate (voluntar, organizator, beneficiar şi, prin extensie, societatea în ansamblu) este nevoie de multă muncă de organizare şi pregătire a unei oportunităţi de voluntariat care să ofere o experienţă de calitate voluntarului.
De calitatea oportunităţii de voluntariat depind în mod direct menţinerea motivaţiei voluntarului, performanţa sa în activitatea de voluntariat şi satisfacţia beneficiarului şi a organizatorului activităţii de voluntariat.
Ca să generăm oportunităţi de voluntariat de calitate avem nevoie de resurse pentru coordonarea şi organizarea voluntarilor şi a activităţilor.
O activitate de reîmpădurire a unei zone defrişate, de exemplu, presupune plantarea de puieţi într-o zonă identificată.
Ce trebuie făcut pentru ca această oportunitate de voluntariat să fie una de calitate şi care să producă rezultate mulţumitoare pentru toate părţile implicate?
Este nevoie să identificăm zona unde va avea loc plantarea, să identificăm tipul de puieţi ce pot fi plantaţi și să îi procurăm, precum şi instrumentele necesare – mănuşi, lopeţi, etc.; de asemenea, este necesară marcarea locurilor unde vor fi plantaţi puieţii, obţinerea autorizaţiilor de la autorităţile relevante, recrutarea voluntarilor, transportul voluntarilor la locul activităţii, alocarea voluntarilor pe suprafaţa plantării, instruirea voluntarilor cu privire la normele de siguranţă pentru activitatea de plantare, plantarea efectivă, colectarea materialelor utilizate şi rămase, transportul voluntarilor de la zona în care a avut loc activitatea, recunoaşterea voluntarilor pentru implicarea lor.
Toate aceste activităţi necesită timp şi presupun costuri. Dacă organizatorii activităţii de voluntariat nu realizează toate aceste activităţi pregătitoare, activitatea de voluntariat nu va fi una de succes.
Faptul că voluntarii se implică fără o recompensă financiară nu presupune faptul că ei îşi organizează singuri activitatea sau că, pe lângă timpul lor, contribuie şi cu toate materialele necesare activităţii de voluntariat.
Acesta este un exemplu clasic de activitate voluntară în care ne putem implica cu toții, activitate care are nevoie de susținere financiară.
Care ar fi motivațiile pentru care cineva ar da bani pentru așa ceva și care ar fi categoriile de persoane?
Pentru persoanele fizice, motivele sunt de ordin moral, civic și personal (prezentate în precedentul articol). Pe plan financiar, acestea nu sunt influențate deoarece procentul de 2 % din impozitul pe salariu (conform legii) îl plătea oricum la bugetul de stat. Situația este similară și pentru persoanele juridice de tipul PFA, CMI, etc., cu deosebirea că cei 2 % se calculează din impozitul pe venit.
Situația se schimbă însă pentru persoanele juridice de tipul S.C.:
- În afara motivațiilor altruiste pe care presupunem că le-ar avea, o firmă ar putea fi interesată să sponsorizeze o activitate din domeniul în care își are activitatea, în acest fel putând să recruteze ulterior personal pe care poate să-l analizaze cu ocazia activităților de voluntariat. Astfel, costurile pentru perioada de probă de la angajare ar fi eliminate, deoarece firma știe deja cu cine are de-a face;
- Valorile pe care le promovează firma ar fi subliniate prin activitatea de voluntariat, acest lucru aducându-i un plus de imagine și valoare, socotind aceasta și în raport cu alte firme similare (adică concurente);
- Beneficiul financiar este relevant, cu atât mai mult cu cât 3‰ s-a transformat în 5‰ din cifra de afaceri, dar nu mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat (a se vedea și articolele Sponsorizarea ONG-urilor din impozitul datorat statului, gestul care nu costa nimic sau Sponsorizările sunt mai avantajoase din 2016: au crescut sumele care pot fi scăzute din impozitul pe profit);
- Relaționarea de durată cu un ONG ar putea aduce firmei un câștig în privința efectuării de servicii utile ei de către ONG (de exemplu supravegherea stării de sănătate a angajaților sau servicii de asistență psihologică sau socială).
Asociația OPTIO DIVINA își propune să acorde asistență medico-socială, de consiliere și suport persoanelor vârstnice, copiilor, femeilor și persoanelor lipsite de orice susținere, precum și a diverselor categorii sociale cu dificultăți materiale. În acest sens va realiza un centru special amenajat pentru organizarea, promovarea și implementarea de programe educative, medicale, culturale și sociale, diferite programe adaptate nevoilor și categoriilor de persoane vizate, cursuri, etc., precum și a unui centru de zi.
În cele ce urmează vă prezint activitățile pe care le vom realiza în cadrul asociației:
-
Promovarea valorilor umane, sociale şi culturale;
-
Implicarea în programe privind sprijinirea şi rezolvarea problemelor persoanelor aflate în dificultate, respectiv a persoanelor vârstnice, copiilor, femeilor și persoanelor lipsite de orice suport, cu situații materiale precare, a persoanelor singure, lipsite de familie, a persoanelor cu deficiențe fizice și/sau psihice, pentru familile cu mulți copiii, pentru persoanele dependente precum şi a altor persoane în situaţii de dificultate, centre de consiliere şi de sprijin, înfiinţarea de centre de urgenţă pentru diferite grupuri sociale aflate în dificultate;
-
Organizarea, promovarea şi implementarea de programe educative, medicale, culturale şi sociale, excursii, vizite, diferite programe adaptate nevoilor și categoriilor de persoane vizate, etc.;
-
Realizarea unui centru special amenajat pentru organizarea, promovarea și implementarea de programe educative, medicale, culturale și sociale, diferite programe adaptate nevoilor și categoriilor de persoane vizate, etc., precum și a unui centru de zi;
-
Organizarea şi implementarea de programe de asistenţă socială, filantropice, educative, la diferite niveluri;
-
Organizarea si facilitarea accesului la cursuri, seminarii, conferinţe şi dezbateri publice în beneficiul direct al societatii civile, a grupurilor cu statut social dificil, a personalului implicat în activități de asistență socială, de binefacere, etc., persoanelor vârstnice, copiilor, femeilor și persoanelor lipsite de orice suport, cu dificulățti materiale care reprezintă un grup cu statut social delicat, precum și membrilor asociației;
-
Dezvoltarea de servicii şi de activităţi de susţinere a parteneriatelor naţionale şi internaţionale între organizaţii non-guvernamentale şi / sau guvernamentale în scopul dezvoltării obiectivelor fundaţiei; dezvoltarea şi promovarea de programe de asistenţă socială, fiilantropice, la nivel naţional şi internaţional, de programe şi proiecte de voluntariat şi de promovare a acestui concept;
-
Organizarea de schimburi de experienţă pe plan naţional şi internaţional privind activităţile asociaţiei;
-
Dezvoltarea de activităţi de susţinere a parteneriatelor regionale, transfrontaliere, europene şi internaţionale cu instituţii, organizaţii, asociaţii, fundaţii, centre, organizaţii nonguvernamentale şi / sau guvernamentale din ţară şi străinătate pentru dezvoltarea scopurilor asociaţiei;
-
Promovarea oricăror iniţiative utile în vederea îndeplinirii scopului asociaţiei şi sprijinirii membrilor acesteia, care să nu fie împotriva legislaţiei în vigoare;
Celor interesați să PRESTEZE sau să SUSȚINĂ activități de VOLUNTARIAT împreună cu Asociația OPTIO DIVINA și să promoveze conceptul Natură – Esență – Viață al Centrului de Terapii Alternative AromaBach vă pun la dispoziție toate datele necesare, împreună cu Iubirea și multumirile mele că îmi sunteți alături în realizarea unor Fapte Bune și lucruri minunate!
Contact: farm. sp. Cosmin Hotăranu; mobil: 0787437987
Cont: RO67 BUCU 1911 3042 4679 9RON deschis la ALPHA BANK filiala Roman
Declarații fiscale: persoane fizice – 230, se depune la organul fiscal din raza de domiciliu; persoane juridice tip PFA, CMI, etc. – 200 sau 212, se depune la organul fiscal din raza de domiciliu; persoane juridice tip SC – declarația pentru 5 ‰ se depune de către societate la organul fiscal din raza de domiciliu (la această dată doar declarația pentru 5 ‰ se mai poate depune în acest an, până în luna iulie).
Vă mulțumesc tuturor pentru susținerea de orice natură și vă invit să vă alăturați Asociației OPTIO DIVINA și Centrului de Terapii Alternative AromaBach !
Programul activităților va fi afișat pe site-ul www.aromabach.ro, precum și pe pagina de facebook până la 15.06.2018.
Fondator Asociația OPTIO DIVINA