Terapia florală a fost dezvoltată acum 60 de ani de către Edward Bach, un cunoscut medic și un eminent cercetător britanic, care a lucrat ca medic chirurg, ca medic de urgență, dar și ca bacteriolog. În ciuda succesului său în domeniul medicinei alopate, nu a fost satisfacut de modul în care medicii tratau bolile, ignorând total oamenii aflați în suferință. Dr. Edward Bach considera că atitudinea mentală joacă un rol vital în menținerea sănătății și în recuperarea din boală.
La vârsta de 43 de ani, bolnav de cancer și operat de urgență, a putut să se studieze pe sine și să înțeleagă mai bine legătura strânsă dintre minte, emoţii, imunitate şi vindecare. A lăsat în urmă cabinetul și laboratorul și a plecat către Țara Galilor, mai aproape de natură, pentru a găsi cele mai potrivite plante care să ajute în procesul de vindecare. Medicii îi dăduseră doar 3 luni speranță de viață. A mai trăit aproape 20 ani.
Ideea sa nu putea fi acceptată, atunci, de către colegii săi, astfel că Dr. Bach a început să predea tehnica și remediile sale unor persoane fără studii medicale, dar care aveau puterea de a înțelege conceptul său. A început apoi să trimită gratuit la farmacii, remedii florale preparate de el însuşi, însoțite de indicaţiile specifice fiecăruia, pentru a fi distribuite la un preţ modic, astfel încât să fie accesibile tuturor celor care doreau să le folosească.
Până în 1936, când s-a stins din viață, Dr. Bach a descoperit 38 de remedii care, așa cum însuși spunea, “nu tratează atacând direct afecţiunile de care suferim, ci inundând corpul cu vibraţiile Naturii noastre Divine, în prezenţa căreia boala se topeşte precum zăpada la soare”.
De-a lungul timpului, terapia florală Bach și-a dovedit efectele benefice, vindecătoare, fiind folosită cu succes în tratarea diverselor dezechilibre precum:
- stresul psihic
- depresia
- anxietatea
- insomnii
- diverse ticuri
- tulburări de comportament
- diverse dependențe
- atacuri de panică
- tulburări legate de activitatea școlară (progres școlar, timiditate, lipsă de concentrare, dificultate de adaptare, trac, inadaptare, ADHD)
Remediile florale Bach sunt utilizate și în tratarea unor afecțiuni psiho-somatice:
- hipertensiune arterială
- diabet
- astm
- gastrită
- tulburări hormonale
- dischinezii biliare
Iată doar câteva dintre studiile clinice care atestă eficacitatea remediilor Bach pentru ameliorarea problemelor de sănătate sau depășirea situațiilor emoționale dificile din viață:
DEPRESIE
Există studii clinice în care a fost măsurat impactul esențelor florale pe scara depresiei a lui Hamilton, iar rezultatele au fost semnificativ pozitive, în sensul scăderii accentuate a depresiei (detalii despre Depression – study Bach)
ZONA ZOSTER
Un pacient de 78 de ani cu patologie multiplă fost tratat cu remedii florale Bach pentru zona zoster. Rezultatul a fost o recuperare mult mai rapidă comparativ cu tratamentul obișnuit aplicat în aceste cazuri (detalii despre acest caz).
ANXIETATE
Un studiu extins a demonstrat eficacitatea remediului Rescue Remedy (o combinație de cinci esențe florale Bach: Star of Bethlehem, Rock Rose, Cherry Plum, Clematis, Impatiens) în tratarea nivelurilor ridicate de anxietate (detalii despre acest studiu)