Știința străveche pe care se bazează masajul indian a fost descrisă de către Valmiki, primul poet al limbii sanscrite, în epicul său poem Ramayana.
În templele, sculpturile, calendarele și în cărțile spirituale tradiționale indiene, poate fi găsită foarte des reprezentarea zeității Vishnu, protector și conservator al Binelui, care primește masaj la cap de la consoarta sa Laskshmi, zeița bogăției, luminii și a înțelepciunii.
Astăzi, India își păstrează majoritatea tradițiilor vii prin oamenii care trăiesc în spațiu rural, cca. 80% din populația țării. Și cu toate că aceste tradiții tind să fie mult estompate în prezența aglomerației și a ritmului agitat din marile orașe precum Delhi, Bombay și Calcuta, întotdeauna poate fi zărit în spațiile publice și câte un maseur cu raftul său de uleiuri, ce-și pune la dispoziție îndemânarea, timpul și dăruirea, pentru orice om care îi calcă pragul în căutarea stării de bine și a relaxării profunde pe care această tehnică de masaj o poate oferi.
Majoritatea oamenilor moderni, care trăiesc în marile orașe, inclusiv din România, depun mai puțină muncă fizică efectivă. Cerințele locului de muncă, de obicei, nu necesită participarea la activități care să le pună mușchii în mișcare.
De asemenea, pentru că stau în spații închise, private de aer proaspăt, ore în șir, pe un scaun în fața unui monitor, într-un birou cu aer condiționat, care recirculă continuu același aer lipsit de oxigen, apare încordarea foarte mare a mușchilor oculari și a presiunii asupra capului.
Mușchii umerilor devin tensionați și încordați. Tensiunile fizice și mentale care se acumulează în fiecare zi, pot provoca slăbiciuni în activitatea nervoasă și îngreuna circulația fluidelor vitale care circulă către creier, înlesnind apariția durerilor de cap.
Cutia craniană începe să se simtă strânsă într-o menghină și parcă devine din ce în ce mai grea – această stare în sine cauzează mai mult stres și creierul efectiv nu mai poate funcționa la parametrii optimi.
Omul, continuând în acest fel, zi de zi, se îndreaptă, fără să conștientizeze, către o stare critică de tensiune acumulată în corp. Acest cumul de stres îndelungat aduce cu sine instaurarea bolii în organism.
Pentru a evita astfel de probleme și pentru a reduce stresul din minte și din corp, este nevoie de o pauză pentru relaxare totală.
Masajul indian și-a demonstrat eficacitatea de-a lungul secolelor, fiind o metodă naturală, deosebit de eficientă care sporește vitalitatea organismului, restabilește activitatea optimă a sistemelor circulator și respirator, înlesnind relaxarea, oxigenarea și curgerea energiei vitale prin corp.
Masajul indian al scalpului, acționează atât la nivel fizic, cât și mental. La nivel fizic, ajută la restabilirea sistemelor din organism – imunitar, respirator, endocrin, circulator, muscular, osos și limfatic. La nivel mental, ajută mintea să se relaxeze, inducând o stare de pace deosebită.
Această practică se bazează pe o serie de mişcări riguroase, ce stimulează chakrele (centrele de energie ale organismului). Se aplică tapotări foarte blânde pe scalp, frunte, gât, braţe, umeri şi pe spate. În plus, se folosește o combinație de uleiuri esenţiale alese special pentru acest tip de masaj.