Masajul terapeutic stimulează procesele de vindecare și îmbunătățește capacitatea funcțională și motorie a organismului, înlesnind recuperarea în urmatoarele afecțiuni: contracturi și întinderi, dureri ale spatelui, afecțiuni reumatismale, mobilitate redusă a articulațiilor, dureri de cap și oboseală.
Spre deosebire de masajul de relaxare, masajul terapeutic este o metoda de tratare musculo-scheletală, adresandu-se afecțiunilor cronice în care durerea mușchilor sau articulațiilor împiedică buna funcționare a organismului.
Efectele directe și imediate ale acestui tip de masaj sunt îmbunătățirea elasticității musculare și a amplitudinii de mișcare, stimularea circulației sanguine și implicit vindecarea prin amplificarea aportului de oxigen și nutrienți.
Masajul terapeutic poate fi aplicat și persoanelor sănătoase ca măsură de prevenire a îmbolnăvirii și pentru a menține întregul organism într-o bună stare de funcționare.
Prin combinarea tehnicilor de masaj terapeutic-recuperator, deep tissue și trigger point, beneficiile aduse atât la nivel fizic, cât și psihic, prin efectele însumate ale lor, se vor simți încă de la prima ședință.
Deep Tissue
Tehnica de masaj profund, Deep Tisue, vizează detensionarea musculară în scopuri de detoxifiere și reducere a durerilor. Aceasta este o formă ușoară de masaj în care se folosește o presiune mai puternică ce vizează straturile profunde ale mușchilor și țesutului conjunctiv, de obicei, în scopul tratării leziunilor musculare provocate de diverse accidente.
În cazul masajului decontracturant, Deep Tissue, manevrele se execută de-a lungul, dar și contra fibrelor musculare și a tendoanelor. Terapeutul aplică o presiune intensă pe zonele cu tensiuni musculare cronice. Astfel, mușchii vor scăpa de tensiune și de disconfort.
Pentru aplicarea tehnicii de masaj Deep Tissue, terapeutul poate executa manevrele specifice cu degetele, pumnii, dar și cu antebrațele și coatele. Manevrele au rolul atât de a relaxa în profunzime musculatura, cât și de a restabili circulația sanguină deficitară, pentru asigurarea unui flux sanguin și limfatic dinamic, absolut necesar pentru dobândirea și menținerea sănătății întregului organism.
Este recomandat persoanelor care au deja contracturi cronice ale musculaturii determinate de stres, poziție necorespunzătoare, ori diverse activități solicitante.
Contracturile musculare sunt determinate atât de lipsa sportului, cât și de efortul fizic intens. De aceea, acest tip de masaj ajută persoanele care se confruntă cu tensiuni musculare persistente, celor care se implică în activități fizice solicitante, sportivilor, dar și oamenilor cu o viață sedentară, care stau mult timp nemișcati, într-o anumită poziție.
Masajul decontracturant al spatelui înlătură stările de amorțeală sau oboseală acută, resimțite la nivelul musculaturii spatelui, gâtului, umerilor și al bazinului.
Terapia prin masaj a punctelor de declanșare – Trigger Point
În cadrul acestei terapii, masajul se concentrează asupra punctelor sau zonelor de tensiune musculară cu un grad ridicat de hipersensibilitate, indicând prezența unor afecțiuni psihomotorii acute sau cronice datorate leziunilor sau a suprasolicitării fizice.
Punctele de tensiune „trigger” survin ca urmare a suprasolicitării fasciculelor musculare, determinând eliberarea, urmată de epuizarea unei mari cantități de ioni de calciu din corp.
Procesul fiziologic de epuizare a ionilor de calciu din corp stimulează contracții musculare exagerate, comprimând capilarele sanguine și determinând acumularea acidului lactic în exces la nivelul fibrei musculare.
Este bine de știut că acidul lactic nu ar trebui privit ca un produs de metabolism fără rost, și nici ca pe o „toxină”. El are un rol foarte important în organism, reprezentând o foarte utilă sursă de energie. Totuși, atunci când, în timpul antrenamentului, acidul lactic este acumulat în exces, el poate provoca oboseală musculară. Senzația dureroasă și neplăcută de arsură care apare după un efort intens are de fapt un rol protector, acela de a preveni suprasolicitarea musculaturii, până la completa epuizare a resurselor.
Prin detensionarea musculară și prin restabilirea fluxului sanguin și limfatic, se înlesnește eliminarea acidului din fibra musculară. Acest proces ajută la o mai rapidă refacere a fibrelor musculare și a echilibrului acido-bazic de la nivelul întregului organism.
Denumirea de „trigger” vine de la faptul că fiecare punct de tensiune reprezintă factorul de declanșare a spasmelor musculare, tensiunii musculare în zonele respective, precum și a durerii foarte pronunțate.
Tehnicile utilizate de către terapeut constau în presiuni cu vârfurile degetelor, asemenea tehnicii din presopunctură, alteori utilizându-se tehnici de presiune „în cută” cu precizarea că trebuie aplicate presiuni cu policele adânc în țesutul muscular dureros.
Masajul oferă abordarea non-invazivă și umanistă bazată pe capacitatea naturală a organismului de a se vindeca.